Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Mestá a obce upozorňujú na alarmujúci stav: Niektoré slovenské domácnosti môžu prísť o dodávku pitnej vody!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Mesta a obce upozorňujú, že vodárenské spoločnosti nemajú peniaze na investície. To môže do budúcnosti spôsobiť, že niektoré domácnosti by mohli prísť o dodávku pitnej vody. Združenie miest a obcí Slovenska hovorí o alarmujúcom stave, za čo zrejme môžu dlhodobo nízke ceny za vodné a stočné.

O probléme informuje RTVS. "Je to zásadný problém, ktorý sa skutočne dve desaťročia neriešil. Pokiaľ sa nezmenia kalkulačné vzorce, pokiaľ sa nebudú rešpektovať vstupy, ktoré nám do cien vodného a stočného reálne vstupujú, my nebudeme v horizonte niekoľkých rokov schopní garantovať dodávku pitnej vody,“ upozornil predseda ZMOS Jozef Božik. ZMOS chce teraz koordinovať spoločný postup spolu so zástupcami vodárenských spoločností.

Ceny by sa mali navýšiť o 40 percent

Prezident Asociácie vodárenských spoločností Stanislav Hreh vyčíslil, že aktuálne je potrebné okolo 40-percentné navýšenie ceny vodného a stočného. "Konkrétne, pri zvýšení cien o desať percent hovoríme o 19 centoch. Keď si to vypočítate ročne, pre štvorčlennú rodinu o 20 eurách. Nie je to nič také, čo by malo ohroziť rozpočty našich domácností,“ povedal.

Mestá a obce upozorňujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Úrad pre reguláciu sieťových odvetví s vodárenskými spoločnosťami intenzívne komunikuje a zohľadňuje im všetky oprávnené ekonomické nároky, pričom ale naďalej bude chrániť slovenské domácnosti pred neprimeraným zdražením vodného a stočného,“ priblížil hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz. O prípadnom znížení či zvýšení cien vodného a stočného úrad rozhodne v riadnych cenových konaniach na konci tohto roka.

"Je chyba, že sa nesnažia nájsť rezervy vo svojej činnosti, že nevedia hospodáriť efektívnejšie, lepšie. Lebo si pamätáme, že v roku 89 bola bežná cena vody jedného kubíka, vodné aj stočné 90 halierov. Momentálne sa to blíži k trom eurám, 90 korún, teda stonásobne vyššie, pritom ceny stúpli 12 – 12,5 krát,“ uviedol výkonný riaditeľ Združenia slovenských spotrebiteľov Miroslav Tulák.

Viac o téme: ZMOSZdruženie miest a obcí SlovenskaPitná voda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu