Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Poslanci začali mimoriadnu schôdzu : Dôvodom je odvolanie Dolinkovej, nie je pripravená viesť rezort zdravotníctva

Zuzana Dolinková Zobraziť galériu (3)
Zuzana Dolinková (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - V pléne Národnej rady (NR) SR sa vo štvrtok podvečer začala mimoriadna schôdza s návrhom na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie. Odvolávanie iniciovali poslanci z opozičných klubov PS, KDH a Slovensko, Za ľudí, KÚ.

Poslanci začali mimoriadnu schôdzu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Parlament bude o návrhu rokovať až do úplného skončenia diskusie, teda v prípade potreby aj po 19.00 h. Hlasovať o návrhu na vyslovenie nedôvery sa bude v utorok 14. mája o 11.00 h. Ministerka podľa opozície nerieši problémy zdravotníctva, ako je kolabujúci ambulantný sektor či nedostatok sestier.

archívne video

Brífing ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej na tému Ambulantná pohotovostná služba (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Opoziční poslanci hovoria aj o ohrozovaní eurofondov či "netransparentnom" rozhodnutí v súvislosti s výstavbou koncovej univerzitnej nemocnice, ktorá mala pôvodne stáť na bratislavských Rázsochách. Dolinková na svoj koniec vo funkcii dôvod nevidí. SaS zvolanie schôdze nepodporila, no zahlasuje za odvolanie ministerky.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (3)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dolinková nie je pripravená viesť rezort zdravotníctva

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nie je pripravená viesť taký zložitý rezort. Uviedol to poslanec Peter Stachura (KDH) na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR k jej odvolávaniu. Stachura je jedným z poslancov, ktorí podali návrh na vyslovenie nedôvery Dolinkovej.

Šéfke rezortu vyčítal nečinnosť pri riešení akútnych problémov v zdravotníctve. Akútne mala podľa jeho slov riešiť problémy v ambulantnom sektore, situáciu so sestrami či zadlžovaním nemocníc. Skritizoval ju za to, že nevypočula viaceré ich návrhy. "Celý rezort zdravotníctva je veľmi veľký, komplikovaný, komplexný, ale nám chýba snaha, vízia," podotkol.

Stachura tiež poznamenal, že Dolinková svojimi krokmi ohrozuje projekty financované z plánu obnovy. Upozornil na možné zvýhodňovanie finančných skupín. Namieta tiež zaradenie dvoch zdravotníckych zariadení do vyššej úrovne v sieti nemocníc. Skritizoval aj jej rozhodnutie o výmene manažmentu pri projekte výstavby novej martinskej nemocnice. Poslanec šéfke rezortu vyčítal aj nedostatočnú komunikáciu a chaotické riadenie. Nesúhlasí ani so zámerom zmeny lokality novej univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Vláda ju plne podporuje

Vláda SR nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie. Odôvodnenie vlády predniesol v pléne Národnej rady (NR) SR minister investícií Richard Raši (Hlas-SD). Vláda považuje návrh opozície za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach. 

Dolinkovú kabinet plne podporuje vo výkone funkcie. Vláda predložený návrh vníma ako súčasť "deštruktívnej opozičnej politiky" a odmieta snahy opozície, ktorá podľa vlády po troch rokoch vládnutia rozložila slovenské zdravotníctvo, prenášať zodpovednosť za situáciu v slovenskom zdravotníctve na ministerku zdravotníctva.

"Opozícia zanechala slovenské zdravotníctvo v chaose a veľa neriešených problémov zostalo ležať na stole. Mnohé opatrenia zostali len na papieri, odtrhnuté od reálneho života," uviedol Raši. Za katastrofálnu nepripravenosť reformy nemocníc zodpovedá podľa vlády aj jeden z aktérov odvolávania ministerky zdravotníctva. Aktívnou prácou ministerky a rezortu došlo podľa členov vlády k začatiu a k akcelerácii množstva ďalších projektov z Plánu obnovy a odolnosti SR, ale aj iných.

Vláda pripomenula, že národná univerzitná nemocnica je dôkazom zlyhania a nekompetentnosti predchádzajúcej vlády. Výsledkom bolo, že nemocnica sa bude stavať z rozpočtu SR a nie z financií plánu obnovy a odolnosti. "Z podobných príčin bola aj ohrozená výstavba nemocnice v Martine, kde napriek oficiálnemu aktu otvorenia stavby neboli vysporiadané ani len pozemky, kde mala nemocnica stáť," uviedli členovia vlády.

Viac o téme: OdvolanieSchôdzaPoslanciZuzana Dolinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu