Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Tisíce ľudí v Malmö protestovali proti účasti Izraela v Eurovízii: Pridala sa aj Thunbergová

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP/Martin Meissner)

MALMÖ - Tisíce ľudí vrátane klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej vo štvrtok v uliciach švédskeho Malmö protestovali proti účasti Izraela v semifinále Eurovízie. Informuje agentúra AFP.

V Malmö sa zišlo viac než 5000 ľudí. Niesli transparenty s heslami za oslobodenie Palestíny, napríklad "kolonializmus nemôže byť prekrytý ružovou". Organizátor súťaže Európska vysielacia únia (EBU) v roku 2022 vylúčila Rusko po invázii na Ukrajinu. Niektorí z demonštrantov pre AFP uviedli, že rovnako mala postupovať aj voči Izraelu.

archívne video

Strana Progresívne Slovensko avizuje ďalší veľký protest, hlavne kvôli situácii v RTVS (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Vo štvrtkovom druhom semifinále pesničkovej súťaže sa predstaví aj izraelská speváčka Eden Golanová s piesňou Hurricane (Hurikán). Musela ju čiastočne prerobiť a dostala nový názov, pretože organizátori pôvodnú verziu označili za príliš politickú. Viacero iniciatív žiadalo úplné vylúčenie Izraela zo súčasného 68. ročníka súťaže.

Tisíce ľudí v Malmö
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Martin Meissner)

Z utorkového semifinále postúpili Ukrajina a Chorvátsko

O ďalších dvoch postupujúcich do sobotňajšieho finále sa rozhodne vo štvrtok. Istý postup do finále má Švédsko ako úradujúci víťaz a "veľká päťka" - kam patria hlavní prispievatelia do EBU Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko. Priebeh súťaže však poznačila vojna v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas.

Tisíce ľudí v Malmö
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Martin Meissner)

Organizátori sa ospravedlnili za porušenie zákazu používať politické symboly. Švédsky spevák Eric Saade mal v prvom semifinálovom kole súťaže okolo ruky obtočenú čiernobielu palestínsku šatku - kúfiju. Reprezentuje Švédsko, ale po otcovi má palestínsky pôvod. Šatka je známa aj ako "arafatka" podľa niekdajšieho palestínskeho vodcu Jásira Arafata.

Viac o téme: ProtestSemifináleEurovíziaIzraelMalmöGreta Thunbergová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu