Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

V Británii obvinili troch mužov podozrivých zo špionáže pre tajné služby Hongkongu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britská polícia zatkla trojicu mužov obvinených zo zahraničného zasahovania a napomáhania tajnej službe Hongkongu, bývalej britskej kolónie teraz pod správou Číny. Podľa stanice Sky News sú obvinenými Matthew Trickett (37), Peter Wai (38) a Chung Biu Yuen (63) a dnes stanú pred súdom v londýnskom Westminsteri.

"V rámci tohto vyšetrovania sme vykonali viacero zatknutí i domových prehliadok naprieč celým Anglickom. Aj keď tieto obvinenia budia obavy, môžeme verejnosť uistiť, že sme presvedčení, že žiadna širšia hrozba neexistuje," povedal novinárom šéf protiteroristickej jednotky londýnskej Metropolitnej polície Dominic Murphy.

archívne video

Hajšel v Európskom parlamente o správe, ktorá požaduje kontrolu nad špionážnymi softvérmi (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Zatknutí v prípade polícia vykonala celkovo 11, píše agentúra Reuters, z väčšiny v grófstve Yorkshire v severnom Anglicku. Zvyšných sedem mužov a jedna žena boli prepustení a obvinení čelí len spomínaná trojica.

Dotyční sú druhou skupinou ľudí obvinených na základe nového zákona proti špionáži, sabotáži a zahraničnému zasahovaniu po tom, ako úrady na konci apríla vzniesli obvinenie proti dvom ľuďom podozrivým z väzieb na ruské rozviedky, ktorí údajne plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu. V čase schválenia zákona britská vláda uviedla, že zmyslom nariadenia je posilniť obranu "britskej demokracie, ekonomiky a hodnôt" proti nepriateľskej aktivite cudzích štátov.

Viac o téme: PodozrivíPolícia Obvinenie HongkongVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu