Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Tri nenápadné príznaky môžu signalizovať tichého zabijaka: Ak toto pocítite v chodidlách, bežte k lekárovi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Pokiaľ ide o nezvyčajné pocity v tele, často môžu byť varovnými signálmi, ktoré sa neoplatí ignorovať. Príznaky môžu prichádzať z rôznych miest, napríklad z nôh. Toto sú tri veci, ktoré by ste si na svojich nohách mali všímať.

Prvá vec, na ktorú si treba dať pozor, je bolesť v nohách, ktorú si neviete vysvetliť. Bolesti môžu prichádzať a odchádzať, ale zvyčajne viete, prečo ich cítite. Nevysvetliteľná bolesť nôh je varovným signálom číslo jeden. Druhá vec, na ktorú si treba dávať pozor a je mimoriadne nepríjemná, sú vredy, ktoré sa zrejme poriadne nezahoja. Napokon si treba dávať pozor na slabé a lámavé nechty na nohách či vypadávajúce chlpy . Ak sa u vás objavujú tieto varovné signály, môže to byť príznak „tichého zabijaka“, ktorý môže ukončiť váš život bez toho, aby ste to čakali. 

Tri nenápadné príznaky môžu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Reč je o cholesterole. Ak máte vysoký cholesterol, môže to viesť k vzniku takzvaného periférneho arteriálneho ochorenia (PAD). Podľa britskej Národnej zdravotníckej služby (NHS) je toto ochorenie spôsobené hromadením tukových usadenín cholesterolu a iných látok v tepnách nôh. Tým sa vaše tepny zužujú, čo znamená, že do nôh môže prúdiť menej krvi. 

Bojovať proti tomuto tichému zabijakovi je ťažké, ale zdravá strava, snaha schudnúť, ak máte nadváhu a obmedzenie konzumácie alkoholu sú vstupenkou k tomu, aby sa tento stav nezhoršoval. Najlepšie je pravidelne cvičiť a vyhýbať sa fajčeniu, pretože to sú hlavné faktory, ktoré zhoršujú hladinu cholesterolu. Ak sa snažíte cvičiť a pociťujete opakovanú bolesť v nohách, malo by to byť signálom, že je čas navštíviť lekára a zistiť, čo sa deje.

Viac o téme: ChodidloPríznakyVysoký cholesterol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu