Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Varovanie tajných služieb: Rusko plánuje teroristické útoky po celej Európe

Ministerka zahraničných vecí Nemecka Annalena Baerbocková
Ministerka zahraničných vecí Nemecka Annalena Baerbocková (Zdroj: SITA/AP/Matthias Schrader)

MOSKVA - Kremeľskí agenti podľa informácií európskych tajných služieb plánujú v Európe bombové útoky a podpaľačstvo a to bez ohľadu na civilné obete.

Európske spravodajské agentúry varovali svoje vlády, že Rusko pripravuje "násilné sabotáže na celom kontinente" bez ohľadu na možné civilné obete. Píše to denník Financial Times (FT) vo svojom nedeľnom vydaní. Britské médium sa odvoláva na zamestnancov rôznych tajných služieb.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 802 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Kremeľ podľa zdrojov vstupuje do permanentného konfliktu so Západom. Rusko už podľa FT začalo „aktívnejšie pripravovať skryté bombové útoky a podpaľačské útoky na priame a nepriame poškodenie infraštruktúry na európskom území, zjavne bez strachu z civilných obetí“.

Riziko výrazne stúplo

Ruskí agenti podnikli v posledných rokoch sporadické útoky v Európe, ale podľa odhadov z troch rôznych európskych krajín sa hromadia dôkazy o agresívnejšom a koordinovanejšom konaní.

„Predpokladáme, že riziko štátom kontrolovaných sabotáží sa výrazne zvyšuje,“ varoval prezident nemeckého Spolkového úradu na ochranu ústavy Thomas Haldenwang. Zdá sa, že Rusku teraz vyhovuje vykonávanie operácií na európskej pôde „s vysokým potenciálom škôd“, povedal Haldenwang nedávno na bezpečnostnej konferencii. Francúzske ministerstvo obrany tiež pred niekoľkými mesiacmi varovalo pred možnými sabotážnymi útokmi Ruska na vojenské miesta.

Ohlásených už bolo niekoľko sabotáží

Pred viac ako dvoma týždňami zatkli v nemeckom Bayreuthe dvoch mužov pre podozrenie zo špionáže pre Rusko. Spolková prokuratúra v Karlsruhe vtedy uviedla, že nemeckí Rusi vyhľadali ciele útoku súvisiace s vojenskou pomocou Ukrajine, vrátane zariadení amerických ozbrojených síl. Krátko nato si nemecká spolková ministerka zahraničia Annalena Baerbocková kvôli prípadu predvolala ruského veľvyslanca na ministerstvo zahraničných vecí.

Nie je to jediný prípad: Koncom apríla boli dvaja muži vo Veľkej Británii obvinení zo zapálenia skladu so zásobami pomoci pre Ukrajinu. Britský súdny systém obviňuje podozrivých z práce pre ruskú vládu. Vo Švédsku bezpečnostné služby v súčasnosti vyšetrujú sériu vykoľajení vlaku, o ktorých majú podozrenie, že išlo o sabotáž.

„Samozrejmý záver je, že ruská aktivita skutočne vzrástla,“ hovorí Keir Giles, vedúci konzultant britského think-tanku Chatham House.

S tým, ako Rusko zosilňuje svoje operácie v európskych krajinách, zvýšili európske bezpečnostné služby pozornosť ohľadom možných hrozieb a snažia sa odhaliť ciele, ktoré im možno unikli. Takto sa objavili otázky okolo doposiaľ nevyjasneného výbuchu v muničnej továrni zbrojovky BAE Systems vo Walese, ktorá dodáva muníciu na Ukrajinu. V roku 2014 bol zničený sklad vo Vrběticiach v Česku, kde boli uložené zbrane určené pre Ukrajinu; neskôr vyšlo najavo, že tam výbušniny nastražili ruskí agenti. V piatok vzplanul obrovský požiar v berlínskom podniku firmy Diehl, ktorá taktiež posiela vojenskú techniku Kyjevu, píše čtk.

Viac o téme: útokyTajné službyRuskoEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu